“Kad umjetnik krene svojim putem, omogućite mu slobodan prolaz” (S.Golac)

 

Malo je koji Ličanin privukao pozornost ljubitelja kulture i umjetnosti u posljednjih pola stoljeća i više, kao što je to činio Stipe Golac svojim slikama, knjigama i kulturnim te pedagoškim radom općenito. Rođen u Ribniku 1939.-te godine, živio je i učio u tom malenom ličkom selu i Gospiću sve do odlaska na akademsku izobrazbu u Zagrebu i Beogradu. Ostatak života je posvetio podučavanju mladih talenata, te prenošenju svoje Like na platno i u pisanu riječ. Velebit je bio naročita inspiracija ovome posebnom umjetniku, odnosno: “Organski je srastao s Likom i u krvi okupao svoju ljubav prema svemu ličkom. Lika ga obogaćuje neiscrpnim vrelom motiva, a on je zauzvrat oplemenjuje svojom paletom” (Grga Rupčić, prof.).

IMG_20190313_120624

Stipe Golac – Gospić

 

“Krivo živite, ispravite se”

Druga strana ovog svestranog umjetnika je njegova verbalna “paleta” kojom je obojio mnoge svakodnevne događaje iz naših života, ali i kritično se osvrtao na sve ono što nas okružuje: tehnologiju, politiku, ljudskost, medije, a njegovi aforizmi su toliko briljantni da bi bila ogromna šteta kada ne biste pročitali makar jednu od njegovih knjiga.

Donosimo Vam njih par po vlastitom odabiru, a ostale možete vidjeti u galeriji Golac:

“Ugrizla ga savjest; nije loše.”

“Imamo puno gladnih i puno više nezasitnih”

“Ne lupaj, nisi Trump”

“Što će ti milijun, ako ga ne znaš potrošiti”

Nemojte proći kroz Liku, a da ne svratite do galerije ovog velikog čovjeka čija je ostavština uistinu slika i prilika ličkog duha.

 

 

IMG_20190313_121147