Brinje

Brinje kuće za odmor

Brinje je malo mjesto u sjeverozapadnom dijelu Like. Nekada smješten na važnom pravcu Jozefinske ceste, danas je malo tiho mjesto sa ponešto žitelja, netaknutom prirodom i pokojim seoskim gospodarstvom. Tu se nalazi i poznata kula Sokolovac – nekad moćna utvrda još moćnije obitelji Frankopan. Okolica Brinja krije brojna skrivena sela koja su široj populaciji u potpunosti nepoznata. Upravo ova tajnovitost može biti pravi razlog za otkrivanje ovog rubnog djela Like, a u skrivenim dijelovima Brinja možete naći brojne kuće za odmor.

Brinje vam pruža mogućnosti aktivnog odmora. Zbog izrazito male populacije idealna je lokacija za biciklizam po brojnim skrivenim zaseocima Brinja. Ako se odlučite istraživati okolicu Brinja pronaći ćete brojna poljoprivredna gospodarstva od kojih će te moći kupiti domaće proizvode poput sira i meda.

Iako malo mjesto i danas dosta zaboravljeno, Brinje je kroz svoju povijest imalo značajnu ulogu. To nam dokazuje i stari grad Sokolovac koji i danas izgleda kao čuvar Brinja. Tu su i brojni sakralni spomenici od koji je posebno zanimljiva crkva Sv. Vida koja se nalazi u podnožju brda Humca.