Gacka

Područje Gacke je oduvijek zauzimalo važno mjesto u Lici. Kao što i sama riječ kaže njezin najvažniji dio se prostire oko rijeke Gacke tvoreći gačansku dolinu. Međutim, mi smo ovo područje malo proširili na sjeverne obronke Velebita pa sve do Brinja. Gacka vam pruža brojne mogućnosti za istraživanje i otkrivanje njene tajnovite ljepote. Svakako prvo što bi morali posjetiti je vrelo rijeke Gacke i njene poznate mlinove, a ako ste skloni ribolovu onda je ovo posebna destinacija za vas i svakako se morate okušate u takozvanom “mušičarenju”. Nedaleko od vrila se smjestio i Otočac kao njeno kulturno i upravno središte u čijoj se blizini nalazi i utočište za medvjediće u selu Kuterevo. Nastavite li dalje, upoznat će te selo Krasno i njegovo marijansko svetište koje je ujedno i ulaz u najmlađi hrvatski park – Nacionalni park Sjeverni Velebit. Na samom sjeveru  Gacke nalazi se mali gradić Brinje sa svojom prepoznatljivom utvrdom Sokolovac.

Zato nastavite istraživati dijelove Gacke na našem portalu i pronađite svoju kuću za odmor!

Bilo da ste ribolovac i želite se iskušati u “mušičarenju” ili skloniji planinarskim avanturama po Velebitu, regija Gacka će pronaći dio koji će vas očarati i zadovoljiti vaše najveće prohtjeve. Također, Gacka je poznata po svojim uređenim biciklističkim stazama.

Ako se želite osjetiti duh tradicije definitivno trebate posjetiti mlinice na rijeci Gackoj. U Brinju će te pronaći prekrasne ostatke nekadašnje tvrđave Sokolovac koji i danas stražari nad ovim gradićem.