Jezero Štikada

Ovo umjetno jezero Štikada nalazi se u neposrednoj blizini Gračaca, iako administrativno pripada općini Lovinac i nalazi se pod zaštitom Parka prirode Velebit. Iako je Jezero Štikada umjetno jezero, u njemu se nalazi velika populacija potočne pastrve koja je specifična za ovo područje posebice za rijeku Ričicu. No u jezeru se nalaze  i druge riblje vrste poput šarana, soma ili grgeča te je sa time ovo jezero posebno atraktivno ribolovcima.  Zato nemojte čekati nego pronađite svoj kutak i kuću za odmor.

Kako je već spomenuto ovo jezero je posebno atraktivno ribolovcima, konkretno zbog lova na pastrvu. Na ovom jezeru postoje određene restrikcije s obzirom da je pod zaštitom PP Velebit, ali ribolov nije zabranjen. Najpopularnija vrsta je potočna pastrva, a zadnjih godina nalaze se veliki primjerci šarana, soma, klena i grgeča. Oko gotovo čitavog jezera ide asfaltna cesta pa je pristup vrlo lagan skoro svim njegovim dijelovima.

Jezero je umjetno, te je nastalo sredinom 70-ih izgradnjom hidroelektrane Velebit nedaleko od Obrovca. Ova hidroelektrana je specifična jer se voda vraća cijevima natrag u jezero.