Kuća Velebita

Kuća Velebita – Centar za posjetitelje Krasno

Krasno je malo selo u kojem će vam najprije za oko zapeti količina zelenila, šume i kućica ispod Velebitskih obronaka. Iako je već poznato kao marijansko svetište i destinacija s ponajboljim ličkim sirom, Krasno se i dalje razvija u turističkom smislu, nudeći sve bogatije sadržaje utemeljene na predivnoj prirodi. Posljednji od njih je Centar za posjetitelje Krasno, odnosno „Kuća Velebita“.

Slogan Kuće Velebita „Gdje priroda stanuje“ ne može biti točniji ako uzmemo u obzir činjenicu da ovaj predivni prirodni fenomen ima i „grubu“ stranu, kako geološku tako i meteorološku. Međutim, vjerojatno bi oni koji vjeruju u „dušu“ prirode rekli kako je to obrambeni mehanizam kojim je Sjeverni Velebit zabranio ljudskoj ruci (ili nozi) da ga uništi. Da nije tako, danas ne bi smo ni pisali o njemu u ovom kontekstu, niti mu se divili istim žarom.

Ovaj hvalevrijedan projekt za rezultat ima centar nazvan „Kuća Velebita“ koja svim posjetiteljima omogućava da na zabavan i interaktivan način dobiju uvid u sve prirodne specifičnosti Sjevernog Velebita, ali i ljudskih aktivnosti na njemu. Tako možete doznati kakve sve oblake imamo, kroz 3D naočale se nakratko pretvoriti u velebitsku pticu, čuti pjev gusjenice leptira, saznati koja su to mitska bića po predajama šetala ovim prostorom, vidjeti nastanak planina i podzemnih bića, te se upustiti u „speleološku“ avanturu unutar same kuće!

Svakako povedite i svoje najmlađe, jer i za njih postoji pregršt sadržaja, no možda će im najzabavnija biti potraga za misterioznim „Planincima“. O čemu se točno radi? Nećemo vam otkriti jer je ipak bolje sve doživjeti i vidjeti svojim očima, zar ne?

Stoga, izaberite datum, rezervirajte neku od naših predivnih kuća za odmor i zaputite se put krasnog Krasna!