Paklenica

Jedan od najstarijih hrvatskih Nacionalnih parkova je Paklenica. Iako je Nacionalni park Paklenica poznat u prvom redu zbog penjanja i najboljih penjališta  najčešće ga se posjećuje sa jadranske strane, te je malo poznato da su dva najveća vrha Sveto Brdo i Vaganski vrh u stvari na ličkoj strani Velebita. Iako se manji dio nalazi u Lici iz praktičnih razloga posjećuje se s morske strane, te se ne preporuča  neiskusnim planinarima i izletnicima istraživanje bez stručnog vodstva, po mogućnosti planinarskog vodiča.

Paklenica je proglašena nacionalnim parkom 1949. godine zbog iznimne raznolikosti geomorfoloških oblika i pojava te zbog bogatstva šumskih zajednica. Nacionalni park Paklenica je drugi nacionalni park u Hrvatskoj, proglašen je samo nekoliko mjeseci nakon nacionalnog parka Plitvička jezera. Paklenica je zajednički naziv za dvije kanjonske doline – Malu i Veliku Paklenicu. Kanjoni su visoki i do 400 m, a nalaze se na dodiru mora i planine. Zbog prožimanja morskog i planinskoga zraka stvoreni su idealni klimatski uvjeti. Ovo relativno malo područje obiluje atraktivnim krajolicima, netaknutom prirodom, raznolikim biljnim i životinjskim svijetom te podzemnim oblicima kao što su jame i špilje. O stoljećima čovjekova suživota s Velebitom svjedoče brojne ceste i planinske staze, sakralni spomenici i utvrde. Nacionalni park Paklenica je cijenjeni alpinistički centar poznat i van granica Hrvatske. Paklenica je mjesto koje će se svidjeti svim zaljubljenicima u čudesnu prirodu. Ime Paklenica je izvedeno od riječi „paklina“ što znači smola crnog bora. Tu smolu su lokalni stanovnici koristili u narodnoj medicini, te za premazivanje drvenih brodova.

Zašto bi ga trebalo posjetiti?

Nacionalni park Paklenica je smješten na dodiru mora i planine, to ga svrstava među sam vrh atraktivnih turističkih dijelova sjeveroistočnog Mediterana. Paklenica je impresivno mjesto čije ljepote godišnje posjeti više od 100.000 posjetitelja. Nacionalni park Paklenica obiluje posebnostima; stanište je brojnih rijetkih biljnih vrsta, nastanjuju ga atraktivne životinjske jedinke poput najveće vrste leptira u Hrvatskoj, ima zanimljivu kulturno-povijesnu baštinu i bogatu turističku ponudu. Na području Nacionalnog parka Paklenica se nalazi i najveća hrvatska stijena „Anića kuk“ (712m), posebno zanimljiva penjačima koji dolaze sa svih strana svijeta. Paklenica je pravo mjesto za sve zaljubljenike rekreacije u prirodi. Mogućnosti za rekreaciju u predivnom krajoliku su brojne; alpinizam, planinarenje, biciklizam ili pješačenje. Pješačenje je najbolji način da doživite ovaj nacionalni park, a na području parka je uređeno oko 200 km staza, kako turističkih tako i planinarskih. NP Paklenica ima i bogatu turističku ponudu; prezentacijski centar gdje se možete educirati o prirodnim ljepotama i razgledati izložbene panoe koji prikazuju osobitosti, edukacijski centar o pticama grabljivicama. Također vrijedi pogledati i „Pakleničke mlinove“. Sedam mlinova ( vodenica) će vam dočarati dašak prošlih vremena i značaj koji su oni tada imali za mještane ovog područja. Kad se umorite od istraživanja Paklenice okrijepiti se možete u etno ugođaju kuće Marasović ili u zelenilom okruženoj šumarskoj kući „Lugarnica“.

Kako je i spomenuto s ličke strane dosta je “lako” osvojiti Sveto Brdo. To lako znači cca 3h teškog hoda sa Bunovca. Da bi došli do Bunovca trebate se voziti cca 1 h makadamskom cestom. Za izletnike i neplaninare PREPORUKA JE DA UZMETE PLANINARSKOG VODIČA. “Polazna točka za ovaj planinarski izlet je travnata visoravan Bunovac. Tu treba parkirati automobil. Od Bunovca markacije vode oštro uzbrdo, najprije kroz bukovu šumu, zatim kroz klekovinu, do travnate Cesarove doline. Staza presijeca dolinu. Kod ostataka Malovanskih stanova zakreće lijevo, ponovo kroz klekovinu te izbija na stazu koja vodi vršnim Velebitskim grebenom. U ovoj točki je križanje (lijevo prema Svetom Brdu, desno prema Vaganskom vrhu). Tu se slijedi smjerokaz prema Vaganskom vrhu. Staza najprije vodi kroz klekovinu, izbija na travnatu golet, vodi po njoj, a na kraju nešto oštrijim usponom na vrh. Vrh je označen gomilom kamenja, a na jednom većem je natpis s imenom vrha i nadmorskom visinom. Metalni žig se nalazi pored oznake vrha. Također, na vrhu je ugrađen i tuljac s upisnom kutijom. Sam vrh je malo neobičan. Travnat je, a veličina mu je kao nogometno igralište. Oznaka vrha u prošlosti je više puta mijenjala lokaciju. Cijeli grebenski put vodi po dobro održavanom i označenom terenu, stoga je ležeran za pješačenje i jednostavan za snalaženje. Vidici s vrha su neometani u svim smjerovima. – Preuzeto sa: http://www.planinarenje.hr

Za izletnike i neplaninare PREPORUKA JE DA UZMETE PLANINARSKOG VODIČA