Rijeka Gacka

Rijeka Gacka

U Gackoj dolini smjestila se istoimena rijeka Gacka. U ovom krškom polju teče jedna od najvećih ponornica na svijetu. Svojom modrom bojom ostavlja bez daha svakog posjetitelja. Danas je tok rijeke Gacke uglavnom strogo zaštićen, npr. ovom rijekom je zabranjeno korištenje čamaca. Ali ova veličanstvena rijeka u prvom redu je poznata po ribolovu posebice ribolovu na pastrvu, takozvanom “mušičarenju”. Potočna pastrva Gacke je pravi mamac za sve ljubitelje ovog atraktivnog sporta. Zbog svoje popularnosti na ovom području će te pronaći vrhunsku pastrvu na žaru u brojnim restoranima, a ako želite nešto intimnije pronađite svoju kuću za odmor u blizini Gacke i ulovite svoju pastrvu ili zamolite domaćina da to učini za vas.

“Mušičarenje” je danas postao sport od prestiža, te svaki vrsni ribolovac ima san da jednom lovi na ovoj veličanstvenoj rijeci. Srećom su pravila lova vrlo stroga pa budite sigurni da će i vas dočekati jedna ili dvije pastrve!

Kao i uz svaku rijeku u prošlosti i ovdje su se nalazili brojni mlinovi. Ali nažalost danas su oni rijetkost, još rjeđe da su u funkciji. Nasreću, to nije slučaj s vodenim mlinovima na izvoru rijeke Gacke u mjestu Sinac. Ovaj sklop mlinova posebna je povijesna i kulturna vrijednost, samo osluškivanje klopota mlina vratit će vas stoljećima unazad. Na mlinovima čak možete kupit brašno koje se melje velikim kamenim gromada, u što se možete uvjeriti vlastitim očima na licu mjesta. Vjerujete nam na riječ da je kruh od tog brašna posebnog okusa.