Rijeka Lika

Rijeka Lika najveća je lička ponornica koja izvire u podnožju Velebita i teče kroz Ličko polje. Sa svojom dužinom od 78 km druga je po veličini ponornica u Europi te prima pritoke četiriju rijeka. Od svojeg izvora pod Velebitom teče do Kosinja gdje je njezino putovanje prekinula brana, te je potopljen velik dio kanjona i selo Kruščica gdje se danas nalazi istoimeno jezero.

Tok rijeke Like vrijedan je divljenja jer teče među impresivnim klisurama i liticama. Jedna od arhitektonskih znamenitosti na rijeci jest Kosinjski most građen tako da se svojim izgledom uklopi u okoliš te da izdrži nalete ove hirovite rijeke. Stanovnici sela Kosinj prilagodili su se rijeci koja ih je s jedne strane poplavama odsijecala od ostatka svijeta dok im je s druge strane omogućavala bogato plodno tlo osiguravajući da stoljećima žive u suživotu s ovom neukrotivom rijekom.

Rijeka Lika je sigurno dobar razlog da istražite ovaj dio Like!

Rijeka Lika impresivan je prirodni fenomen koji obiluje biljnim i životinjskim svijetom, kao i liticama, škrapama, obalama koje je protok ove moćne rijeke stvorio. Lika je pogodna za razne turističke aktivnosti. Budući da obiluje ribljim fondom omogućuje kvalitetan ribolov. Također se na rijeci može kupati te možete uživati u njenim čarima vozeći se na čamcima, kanuima ili jednostavno prošetati uz obalu i uživati u bogatstvu prizora netaknute prirode.