Udbina

Udbina

Ova mala istoimena općina poznata je široj javnosti zbog sjedišta Krbavske biskupije kroz povijest i još poznatija zbog istoimene bitke – Krbavske bitke. Manje je poznato da se ovo malo mjesto smjestilo na specifičnoj mikro lokaciji i da je drugo mjesto u Hrvatskoj (nakon Hvara) po broju sunčanih dana.

Udbina je svakako najpoznatija po Krbavskoj bitci i nekadašnjem sjedištu Krbavske biskupije. Danas je sve više prepoznatljiva po crkvi Hrvatskih mučenika. Ova velebna bijela crkva sa svojim položajem dominira dolinom i kad se vozite cestom Zagreb-Split ne možete a da je ne zamijetite. Svake godine ovo je mjesto brojnih hodočasnika krajem kolovoza.

Aktivnosti

Vjerojatno ste se provezli ponekad pokraj Udbine, sad se uvjerite da Udbina svojom gastronomijom, ljudima i položajem pruža nešto što će vas svaki idući put natjerati da se zaustavite. Mi vam dajemo garanciju da nećete požaliti i štoviše, poželjet ćete se vratiti čim prije na ovaj mali komad raja po svoju “inekciju” prirode i mira.

Iz Udbine je uređeno nekoliko brdsko-biciklističkih staza, također nekoliko izletničko-planinarskih, tako da će svatko za sebe moći pronaći neku stazu. Od ostalih atrakcija nedaleko do Udbine se nalazi izvor Une kojeg svakako vrijedi posjetiti, a i Plitvička Jezera su udaljena tek nekih 30-ak km.