Vrelo Une

je jedinstveni krški fenomen smješten nedaleko od Srba. Na krajnjem dijelu Like uz samu granicu s Bosnom i Hercegovinom započinje tok rijeke Une koja je dugačka 212 km od kojih pola svog toka teče kroz Hrvatsku. Baš na ovom zabačenom mjestu se nalazi i Vrelo Une, jedinstvene rijeke kako su je zvali stari Rimljani. Sama dubina vrela nije do kraja istražena te zasad iznosi poznatih 205 m. Zbog izrazite hidro geološke važnosti, svoje ljepote i jedinstvenosti ovo područje je još davne 1968. god zaštićeno kao hidrološki spomenik prirode. Čim vidite kristalno čistu boju ove rijeke, bit će vam u potpunosti jasno zašto.

Nedaleko od Srba smjestilo se Vrelo Une. Do ovog mjesta možete doći iz smjera Gračac-Bruvno-Srb. Nešto prije Srba nalazi se mjesto Donja Suvaja. Ako idete s juga s ceste iz Knina za Gračac skrenite prema Srbu i odmah nakon Srba nalazi se Donja Suvaja. Kad dođete u selo, pronaći ćete putokaz, a na mjestu gdje parkirate automobil počinje poučna staza cca 15 min do samog Vrela Une.

Ako ste željni još fenomena Une nastavite vožnju od Vrela Une, cca 50-ak km, prema Donjem Lapcu-Nebljusi-Donji Štrbci i otkrijte veličanstveni Štrbački buk, najljepši slap na Uni, ali vjerojatno i šire.

Posjetite Liku, posjetite Vrelo Une!