Zir

Svi koji prolaze ili su prolazili autocestom A1 Zagreb-Split su zasigurno zamijetili goru kamenog vrha koja na pola puta, na Ličkom polju, „strši“ kao da ju je netko rukom postavio. Ta se gora zove Zir, a je li zato što je služila kao vidikovac ili zato što u nju morate „zuriti“ kad naiđete, još uvijek je nepoznato. Visoka je 850m, i jedan je od ponosa općine Lovinac (s punim pravom). Zir je privlačan planinarima, što zbog lake dostupnosti (kako smo rekli, okružen je ravnim poljem), što zbog pogleda koji uključuje gotovo cijeli srednji i južni Velebit, a naročito Crnopac i Sveto Brdo. Ako poželite zahtjevniju planinarsku avanturu, upravo je Sveto Brdo izbor za vas. GPX upute za ovu i mnoge druge staze možete pronaći ovdje.

Na Ziru se također nalazi i jama s jezerom, pa ni špiljski entuzijasti neće ostati zakinuti. Ukoliko se nađete u blizini, svakako preporučamo da zastanete, „zirnete“ ovu goru ili „zirnete“ s nje, što god vam više odgovara, jer požaliti nećete!

U zimskom razdoblju možete svratiti do Lovinca i sanjkališta Cvituša koje je u blizini ili produžiti do Grada Gospića, gdje ćete pronaći sve sadržaje koji su vam potrebni za opremanje za planinarske avanture ili odmor nakon aktivnosti.