Premužićeva staza

Premužićeva staza

Što raditi-općenito

Premužićeva staza

Ako biste se željeli zaputiti na planinarski pohod, a nalazite se na području sjevernog ili srednjeg Velebita, idealan izbor za Vas je Premužićeva staza.

Planinari su odavna željeli da se ljepote Velebita pokažu široj javnosti, a oni su ti koji su ovu stazu nazvali Premužićeva, u čast njenom projektantu, Anti Premužiću, također planinaru.

Osim očitog značaja za ljubitelje planinarenja i Velebita kao prirodnog fenomena, Premužićeva staza je posebna i zbog načina izrade. Naime, čitava staza je napravljena (1930.-1933.) tehnikom suhozida – posebnom majstorskom vještinom slaganja kamena, koja je od prosinca 2016. godine uvrštena u registar nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske, iako je sama staza zaštićena još od 2009. godine.

Sa svojih 57 km dužine, od čega je 16km u sklopu Nacionalnog parka Sjeverni Velebit, Premužićeva staza je uistinu impozantna, te vodi do nekih od najnedostupnijih, ali i najljepših dijelova Velebita poput Hajdučkih i Rožanskih kukova, vrhova Šatorina, Gromovača itd.

Premužićeva staza je najljepša planinarska staza u Hrvatskoj koja prolazi sjevernim i srednjim Velebitom. Njena prednost je što se sa nje mogu obići brojni vrhovi sjevernog i srednjeg Velebita, a posebno je atraktivna jer njen uspon nije nigdje veći od 15%. Preporuča se obilazak u 3 dana po 6-8h sati hoda.

Sports & nature

Premužićeva staza je najljepša planinarska staza u Hrvatskoj koja prolazi sjevernim i srednjim Velebitom. Njena prednost je što se sa nje mogu obići brojni vrhovi sjevernog i srednjeg Velebita, a posebno je atraktivna jer njen uspon nije nigdje veći od 15%. Preporuča se obilazak u 3 dana po 6-8h sati hoda. Sports and nature image

Nažalost trenutačno nema hotela na ovoj lokaciji.

Unfortunately there are no self-catering offers at this location at the moment.

Nažalost trenutačno nema pounda izleta na ovoj lokaciji.