Velebitski planinarski put (VPP)

Velebitski planinarski put (VPP)

Things to do - general

VPP

Velebitski planinarski put ili VPP je planinarska ruta koja je zamišljena kao višednevni prolazak cijelog Velebita, odnosno njegovih najzanimljivijih lokacija – avantura koja iziskuje poznavanje planinarstva, spavanje u planinarskim domovima i općenito snalaženje u divljini.

Zavižan je početna točka do koje je najlakše doći s lokacija Oltari i Krasno, a završna je NP Paklenica (Starigrad), a ukupna dužina rute iznosi cca. 100 km.

Ostale točke koje se na putu nalaze su:

– Gromovača

– Rossijevo sklonište

– Crikvena

– Alan

– Ograđenica

– Šatorina

– Skorpovac

– Bačić kuk

– Ravni dabar

– Baške Oštarije

– Šugarska duliba

– Jelova ruja

– Stap

– Veliko Rujno

– Struge

– Vaganski Vrh

– Sveto brdo

– Vlaški grad

– Ivine vodice

– Paklenica

– NP Paklenica

Preporuka je na ovu turu krenuti u ljetnom periodu, zbog najstabilnijih vremenskih uvjeta, no to ne znači da svako godišnje doba ne nosi svoje čari i ne pruža poseban doživljaj. Hranu je potrebno nositi sa sobom, dok je voda dostupna na određenim lokacijama (ali bi se i nju trebalo pročistiti). Naravno, potrebno je da imate barem jednog iskusnog planinara jer se ovdje ne radi o bezazlenom izletu, već o ozbiljnijoj planinarskoj turi – doživljaj će biti potpun samo ako je sigurnost na prvom mjestu!

Uputite se i doživite Liku na sasvim poseban način!

Country Hrvatska

Sports & nature

Prirodne ljepote koje ćete ovdje susresti se ne mogu mjeriti ni sa čim drugim - planinska prostranstva, Velebitski botanički vrt, kao i činjenica da prolazite kroz čak 2 nacionalna parka i park prirode bi trebala biti dovoljna da vas uvjere! Ako ni to nije dovoljno, zamislite samo kakvu ćete tjelesnu rekreaciju priuštiti sebi! Sports and nature image

Culture and history info

Od zadivljujućih primjera planinske gradnje kao što su Premužićeva staza, brojna skloništa i planinarski domovi pa do putovanja tragom transhumantnih stočara, ova ruta vrvi poviješću i distinktivnom kulturom koju je planina oblikovala.Culture and history image

Unfortunately there are no hotels at this location at the moment.

Unfortunately there are no self-catering offers at this location at the moment.

Unfortunately there are no tour offers at this location at the moment.