Nacionalni park Sjeverni Velebit

Nacionalni park Sjeverni Velebit je proglašen 1999. godine kao osmi i najmlađi nacionalni park u Hrvatskoj. Površina Nacionalnog parka Sjeverni Velebit iznosi 109 km2. U sastavu parka se nalaze i strogi rezervat Hajdučki i Rožanski kukovi, Lukina jama- jedna od najdubljih kraških jama na svijetu (otkrivena 1999.), botanički rezervat Zavižan- Balinovac- Velika kosa, Velebitski botanički vrt, botanički rezervat „Visibaba“, te brojne planinarske staze.

Ovaj nacionalni park je stanište za veliki broj hrvatskih i velebitskih endema i relikata flore i faune. Prirodne sile su podarile ovom području najljepše krške fenomene i tako ga uvrstile u svjetski vrh krške morfologije. Velebit je najduži i najširi gorski lanac Hrvatske, poznat je po očuvanoj prirodnoj raznolikosti i doživljaju iskonske divljine. Upravo je Nacionalni park Sjeverni Velebit među hrvatskim planinarima proglašen za najveći dragulj među hrvatskim gorama. Planina Velebit je od pamtivijeka bila prirodni nacionalni simbol, posvećena planina, te vječni posrednik između mediteranske i kontinentalne Hrvatske. O važnosti Velebita za hrvatski narod svjedoči i stara hrvatska domoljubna pjesma  „Vila Velebita“.

Zašto bi ga trebalo posjetiti?

Velebit je najkraće rečeno čudesna planina. Tišinu i boje ovog krajolika je teško opisati, prizori su očaravajući; visoravni i brežuljci obrasli visokom travom, gole strmine, opuštajući miris zelenila, pašnjaci, cvijeće i bilje svih oblika i boja, šareni leptiri, veličanstveni pogledi s vrhova i snježni prekrivač u kojem su ostali zapisani tragovi jedinih stalnih stanovnika ove planine. Sjeverni Velebit je mjesto koje će osvojiti sve zaljubljenike u aktivni odmor i rekreaciju u netaknutoj prirodi. Aktivnosti kojima se možete baviti su razne; šetnje, fotografiranje, bicikliranje, planinarenje, sudjelovanje u edukativnim programima za djecu i odrasle ili pak uživanje u pogledu na tamno zvjezdano nebo. Na Velebitu uz ostale ljepote koje ćete moći doživjeti nikako ne smijete propustiti šetnju najljepšom pješačkom stazom u Hrvatskoj- Premužićevom stazom. Pogled sa staze puca prema moru i Kvarnerskim otocima. Jedna stvar je sigurna ;boravak u netaknutoj prirodi uz osjećaj iskonske divljine će biti nezaboravno iskustvo, kako za odrasle tako i za djecu.

Najatraktivniji dio Premužićeve staze prolazi upravo Sjevernim Velebitom, također sa te iste staze možete osvojiti brojne druge vrhove. Ova staza se smatra remek djelom graditeljstva. Ako vam je ovo pak zahtjevno možete se prošetati botaničkim vrtom i otkriti bogatu faunu Velebita ili zajahati po velebitskim prostranstvima.

Najduža i najstarija staza na Velebitu je upravo Premužićeva staza, građena davne 1930., zamišljena kao poveznica između velebitskih sela, ali na inicijativu Planinarskog saveza. Danas je jedna od najboljih planinarskih staza duga 57 km, od kojih 16 km prolazi kroz Nacionalni park Sjeverni Velebit. Otkrivanjem ovog parka također će te uočiti brojne ostatke naseobina koje su kroz stoljeća koristili velebitski pastiri, danas tek podsjetnik na neka druga vremena.

Za više informacija o ulaznicama posjetite web http://www.np-sjeverni-velebit.hr/